esmaspäev, 23. juuni 2008

Pidulik lipuheisk

Andra on ikka ull natsionalist küll - ajas mind juba pool viis üles jutuga, et näe, naabrimehel juba lipp üleval. Ei jäänud mulgi muud üle, kui nimetet atribuut sahvrist välja koukida ja majaseinale üles riputada.
Aga ilus oli küll - taevas oli selge, päike paistis sealt, kust ta tavaliselt kunagi ei paista, rohi oli kastest märg, kibuvits õides...
Ega pragugi ilmal viga ole, päris ilusti kallab :)

laupäev, 14. juuni 2008

Luunja kurke tuuakse tegelt Leedust!



Vähemalt nii väidab hinnasilt Jõgeva vastavatud Maximas :)
Üldiselt pood nagu pood ikka, ehkki veel mõni aasta tagasi olnuks see Jõgeval täiesti tipptase. Oh, mis siin rääkidagi - kui Jõgevale omal ajal Säästumarket tehti, pani see ülejäänud poekestele kohe pika puuga ära ning senimaani pea jagamatult kohalikku turgu valitsenud tarbijate kooperatiivi, vabandust, majandusühistu käive olevat langenud pea poole peale. Veidi enne seda oli sisse sadanud tapalaste Meie, natuke hiljem isake Gross ise, no ja kui juba Selver püsti löödi, võis Jõgeval täitsa poes käia :)

Ise arvan, et suurema tormi kui Maxima kohalikul toidukaupade turul, tekitab kohalike rauakauplejate veeämbris K-Arvutisalongi kolimine Maximaga sama katuse alla. Üle tänava asuva Bitboardi mehed juba kiskusid oma poe kõrval närviliselt suitsu ja õlitasid püsse, ise nägin :p
Pilt on tehtud ilma välguta ja kiiruga käe pealt, seepärast ka udune. Sildi peal on kirjas: Kurk Luunja, kg. Leedu II kat.

esmaspäev, 9. juuni 2008

Vaibuv tuul Pelgurannas


Hea küll, Jõgeval rebis tuul katusepleki laperdama, aga mulle isiklikult tänane ilm meeldis. Kõige tugevamad iilid sain kätte Toompealt alla tulles - tee oli oksi täis ja tuul oleks mul peaaegu jaki seljast puhunud :) Paldiski maantee alguses seevastu oli näha, kui palju tolmu on Tallinna tänavatel - rentslisse oli päris korralik vall kogunenud.
Praegu, õhtul, on tuul küll veidi tugevam kui tavaliselt, aga ei midagi erilist. Veidral kombel on ka Pelgurand tavapäraselt veetu, ehkki tuul on päev otsa merelt puhunud.

pühapäev, 8. juuni 2008

Jaekaubandus depressiivses Eesti väikelinnas

Mille me saame, kui rajame oma bisnise miinimumpalgalisele tööjõule ja üritame ka igalt poolt mujalt, maksku mis maksab, kulusid kokku hoida? Aga otse loomulikult seesuguse teeninduselamuse, mis paneb sinu äri külastama ainult äärmise hädavajaduse sunnil.
Jõgeval, näituseks, pole alati sedagi võimalust - kui toidupoode hoitakse lahti tervelt kella 21-ni (kui kohalik jota oma õlut kätte ei saa, siis ta tuleb ja võtab ju ise, kus selle kulu ots), siis tööstuskaupade ärid panid vähemalt mõnda aega tagasi oma uksed lukku juba kell 17. Õige kah - kohalikul publikul kas pole niikuinii raha või siis saavad kõik oma poeskäigud südamerahuga ka tööajast ära tehtud.
Millega aga astub Jõgeva kaubandusvõrk vastu laupäevale, mil linna ummistavad lähema 30 kilomeetri raadiusest kokku sõitvad hajaasustusala elanikud - et osta kokku nädala toiduvaru, hankida mõni uuem hilp või jalats, soetada naelu, patareisid või koguni uus transistorraadio, külmkapp või värvitelekas?Jõgeva kaubandusvõrk võtab selle rahvamassi koos kogu nende taskus sügeleva rahaga vastu tavalisest poole väiksema isikkoosseisu ning poole lühema lahtiolekuajaga...
Aga konkreetseid näiteid ka. Et kõik ausalt ära rääkida, nii nagu oli, pean ma alustama sellest, kuidas ma läinud laupäeval nõudepesumasina koju tassisin. Nimetatu soetamisel ei juhtunud iseenesest midagi tähelepanuväärset, ainult ostu vormistav tibin ei suutnud leida garantiitalongi ja küsis seda minu käest :) Raskem osa, nagu alati, algas alles pärast seda, kui raha oli omanikku vahetanud ja ost pagasnikusse poetatud. Ok, agregaat oli suht kerge ja selle teisele korrusele vinnamisega sain ise hakkama. Paraku tahavad need sunnikud ka a) puhta vee pealevoolu ja b) kasutatud vee äravoolu. Viimasega oli suht lihtne: olemasolevale torule kolmik otsa, vahejulla vahele, voolik sisse ja valmis. Puhast vett aga polnud võtta kusagilt mujalt kui köögikraani toru vahelt. Ega midagi, lõin autole jälle hääled sisse ja siirdusin tagasi Jõgevale vajalikke vidinaid hankima.
Vajalikud vidinad olid poes mõistagi turvaliselt poetädi selja taga riiulis. Seletasin siis, nii hästi kui oskasin, et mul vaja enne kraani kolmik panna, et pesumasina jaoks vett võtta. Tütarlaps, kes nägi välja nagu tüüpiline idamaine iluideaal (ning sellest teadlikuna hakkas mind kohe sundimatult sinatama) pakkus mulle seepeale hoopis pesumasinakraani. Kui ma selle tehinguga nõus ei tahtnud olla, toodi letti kolmik koos kolme lisamuhviga. Arvasin, et seegi on liiast, mispeale araabia poeedi unistus teatas piinatult:
"Mul ei ole aega sulle pikemalt seletada, mul on kliendid!"
Ma kohe ei saanud oma maksevalmis rahakotile osutades jätta küsimata, kelleks siis mina kvalifitseerun :) Seepeale leppisime ühe kolmiku ja ühe üleminekumuhvi peale kokku.
Kui ma kaks tundi hiljem oma ikka ja jälle tilkumahakkavate liitmike kinni- ja lahtikeeramisest katkiseid käsi vaatasin ja tundsin tungivat soovi kogu eelmise omaniku toruinstallatsioon välja vahetada, ei olnud enam kedagi minu raha tahtmas - pood oli juba kell kolm kinni pandud...

teisipäev, 3. juuni 2008

Symbian on saadanast

Ei uskunudki, et mu vanad silmad näevad ära veel hullema opsüsteemi kui Windows ME. Elu, teadagi, aga on täis üllatusi, ja seekord oli üllatajaks Symbian.
Kas Billi toode jookseb kokku selle peale, kui püüad siseneda pildigaleriisse? Aga niisuguse ressurssinõudva tegevuse juures nagu sõnumi saamine? Kurat, viimase viie aata jooksul on XP mulle sinist ekraani näidanud vaid minupoolse tõsise riistvaralise sigatsemise peale (ok, kaks korda selle peale ka, kui üht beetasofti jooksutasin), Symbianiga mobla tahab aga restarti vaat et iga nädal :(
Kõiki Symbiani võlusid pole õnneks omal nahal kogeda tulnud, kuid kokkuvõtvalt võib öelda, et ta, rajakas, on:
1. Aeglane
2. Ebastabiilne
3. Ebaturvaline.
Kuskilt ma lugesin ka ülevaadet kiirustestist, milles Symbian sai pika puuga ära eelkõige Windows Mobile'ilt, aga ka isegi alles arendusjärgus olevalt Linuxi moblaversioonilt.
Nii et kui telefoni valimiseks läheb, noored sõbrad, katsuge Symbiani iga hinna eest vältida!