laupäev, 30. aprill 2011

Õnnitlused noorpaarile!

Kogu progressiivse inimkonna heade soovidega ühineb mõistagi ka doktor Baarmän.

reede, 29. aprill 2011

Kuidas üks ilus tehing lörri läks

Eks olnud minagi üks neist miljoneist blogipidajaist, kellel kästi ruttu liituda pay4results.eu-ga, riputada oma blogisse Tallinn BlogFest 2011 bänner ning juhul, kui peaks leiduma mõni tobuke, kes just nimelt selle bänneri kaudu 75-eurose pileti ostab, teenida 20 eurot puhast.

Ma võin enda kohta välja kannatada igasuguse laimu ja kuulujutu, kuid pole mitte mingil tingimusel nõus jätma muljet, et ma raha peale tige olen. Sestap klikkisin end ruttu soovitatud kodukale ning alustasin "kiiret ja tasuta" registreerumisprotseduuri.

Kõhklemata täitsin väljad, kus küsiti mu kodanikunime, elukohta, isikukoodi ja pangaarve numbrit. Erilise mõnuga, tundes miljoneid eurosid juba taskus krõbisemas, vastasin küsimusele "Kuidas soovid saada oma tasu?"

Paraku - nii nagu uudishimu hukutas kassi, tappis uudishimu ka tolle suurepärase tehingu. Juhtusin nimelt klikkima linki "Please read the Terms of Agreement." Tegelikult oleks see mul isegi kahe silma vahele jäänud, kui mitte otse selle all poleks paiknenud kast "Käesolevaga kinnitan, et olen tutvunud ja nõustun Partnerlepingu tingimustega". Partnerlepingut ma kahjuks ei leidnudki, oli toosama Agreement, võõras keeles veel pealegi. Sõnaraamatu, Google Translatori ning igapäevasest ropendamisest külgejäänud lingvistiliste teadmiste abil sain tollest tekstist siiski niipalju aru, et isegi kogu oma kuulsuse juures ma lihtsalt ei kvalifitseeru.

Näiteks ei tohi blogija kasutada "explicit, vulgar or obscene language"'i. Samuti tekiks mul probleem " racial, ethnic, political, hate-mongering or otherwise objectionable content"iga ning kui sellest veel ei piisa, siis "any questionable or controversial subject matter" liigitab juba KOGU mu hädise kirjaloomingu turunduslikku prügikasti. Ja otsekui kirsiks tordil reserveerib Atlex endale õiguse avaldada mu andmed nii kolmandatele isikutele kui ka reklaami eesmärgil. No hea küll, mul on põhimõtteliselt võimalus saata neile kiri ja seesugune tegevus keelata.

Edasi läheb ainult paremaks - juhul, kui keegi peaks Atlexi ükskõik mille eest kohtusse kaebama, kohustun ma kandma kõik kulud. Üleüldse tundub tiba kummaline, et pea iga teine lause lepingus räägib Atlexi õigustest, minu omadest aga pole ridagi. Vastupidi, punkt 18 otse karjub suurte tähtedega, et Atlex EI VASTUTA ÜHEGI MÕELDAVA VÕI MÕELDAMATU JUHTUMI PUHUL, MIS SELLISE LEPINGUGA SEOSES ETTE VÕIKS TULLA. Noh, oli mõnus lugeda? Lepingus oli sihukest kisa kaheksa pikka rida.

Millegipärast on turundusgurud toppinud lepingusse punkt 20 alla teate, et leping on kooskõlas Eesti Vabariigi seadustega. Olemata küll jurist julgeksin siiski väita, et ainus, millega see tekst kompileerub, on Põhiseaduse  paragrahv, mis räägib sõnavabadusest. Võlaõigusseadus, mis meie tagasihoidlikus vabariigis lepingulisi suhteid reguleerib, kuulutab sihukese lepingu ilma pikemata õigustühiseks (§ 42, Tüüptingimuse tühisus). Ma isegi ei viitsi siin praegu kokku rehkendada, mitme sealse tingimuse järgi nimetet lepingu sõelapõhjaks lasta saab.

Aga millegi eest tuleks nüüd Atlexit kiita ka. Blogipuu tundub olevat nende käe all vähemalt osadest bugidest lahti saanud, postitused ilmuvad uudisvoogu tiba kiiremini ning kui doktor Baarmän juhtub mõnes tekstis kasutama sõna, mis esineb tavaliselt nokupikendusi reklaamivates kirjades, blokitakse tema pääs avalehele ilusti ära. Ning minu isiku- ja pangaandmete teadasaamiseks oleks võinud ju ka miljonilist pärandust lubada, selle asemel piirduti vaid tagasihoidliku 20-eurose hinnaalandusega :)

neljapäev, 28. aprill 2011

Perekooli filiaal

Doktor Baarmäni suhtenõuandlale kirjutab Johanna Kohtla-Järvelt:
"Ostsin uue pesukomplekti, vaat niisuguse:
Loomulikult panin selle kodus kohe selga ja demonstreerisin oma poiss-sõbrale, kes kohmas seepeale ainult: "Aga see paistab ju läbi!"
Kallis doktor, ütle palun, no kas see on siis normaalne mehelik reaktsioon?!?"

Tõepoolest, kulla Johanna, see EI OLE normaalne reaktsioon. Etaloniks võiksid võtta midagi niisugust:

Kui sinu boifrend sarnast entusiasmi üles ei näita, võivad sellel olla järgmised põhjused:
  1. Ta on sul alles nii noor, et seksuaalfunktsioon pole veel välja kujunenud. Saada ta emme juurde tagasi.
  2. Tema seksuaalne orientatsioon eeldab sinult pigem ülikonda, lipsu, roosat triiksärki ning firma Apple elektroonikavidinaid.
  3. Tema Viagra tagavarad on otsa saanud. Samas pildi järgi otsustades on tabletid antud juhul täiesti üleliigsed.
  4. Tema menüü ei sisalda piisavalt täisväärtuslikke valke ja mineraalaineid. Tee oma igapäevase silo asemel parem munarooga ja krevetisalatit, rabarbrikissell on kah hea. Ja ära unusta vanarahvatarkust - rohkem sibulat ja kala!
  5. Ta vajaks visiiti meestearsti juurde. Võta tal sellestsamast haigest kohast kinni ja tiri dr Punabi või dr Poolametsa ukse taha.
  6. Ta on selliste asjade jaoks juba liiga vana ning tõenäoliselt ootad sa tegelikult, et ta kõrvad pea alla paneks ning sa ta päranduse laiaks lüüa saaksid. Sel juhul oled valinud vale taktika - seks hoiab inimesi nooremana. Rõhu parem alkoholile, tubakale ning süsivesikute- ja kolesteroolirikastele toitudele. Või tee talle selgeks, et tema silmad ei kannata enam eredat valgust ning ta peab tumedaid prille kandma. Ka pidev masendus kiirendab lusika nurkaviskamist.
  7. Tal oli parasjagu videokonverents ning kaamera oli sisse lülitatud:
Aga muidu õnne töös ja edu isiklikus elus!

kolmapäev, 13. aprill 2011

Ära osta kallima otsa Nokia telefone!

Ei, raud on neil üldiselt hea. Tädi Maimu (81) näiteks pillas oma odavama otsa Nokia sügisel surnuaiapingi kõrvale. Kui see kevadel lume alt välja sulas, läks see pärast ärakuivamist jälle laksust tööle. Ja ega mul oma N82-e raua kohta paha sõna öelda ole. Isegi aku, ehkki neli aastat vana, peab vähese lobisemise puhul veel pea nädal aega vastu. Aga see kuradi tarkvara...
Üle-eelmisest töökohast jäi külge loll harjumus oma kontaktid-kohtumised Outlooki sisse peksta, need seejärel telefoniga sünkroniseerida ja lasta viimasel oma kokkusaamised ja muud kohustused õigel ajal meelde tuletada - arvutit pole ju alati käepärast. Eks ma sünkroniseeri neid aeg-ajalt nüüdki.
Paraku on Nokia oma lollakat Ovi Suite'i järjekordselt uuendanud, sealjuures testimise pealt paar eurot kokku hoides. Miskipärast arvab Ovi sünkroniseerimisteenus, et Outlooki andmeväljad on seal, kus tema arvab neid olevat, mitte seal, kuhu Microsoft neid tavaliselt salvestab, nii et pärast sünkroniseerimist on osa andmeid ja seadeid telefonist kadunud.
Minul konkreetselt läksid kõige kaduva teed kiirvalikuklahvid, samuti unustas telefon ära, millist helinat konkreetse kontakti juurde mängida. Iseenesest on see suht tüütu, kuid mitte katastroof, millalgi suvel aga lõppes sünkroniseerimine sellega, et telefoniga tehtud fotode kataloog muutus ligipääsmatuks, helinate kaust aga kustutati sootuks.
Ühesõnaga - kui lehed kirjutavad, et Nokia ja Microsofti partnerluse tõttu võidakse lahti lasta kuni 6000 leiutaja-inseneri, võib see küll kõlada küüniliselt, kuid seniste saavutuste valguses saaksid nad koristajate või loomatalitajatena ehk siiski paremini hakkama kui kummikutehasele tarkvara treides. No isegi Windows ei saa olla nii vilets soft kui senine Symbian!
Ja mis neil seal Nokias Androidi vastu on, sellest ma ka aru ei saa.

kolmapäev, 6. aprill 2011

Te vaadake ette nende maakleritega!

Lased sihukese korra uksest sisse ja ongi 9-aastasel Otil varsti väike õde...
Reklaam skännitud Postimehest.