pühapäev, 23. detsember 2012

Jõuludeprekas

Ülesöömisvaevused. Ülejoomist ei tasu mainidagi.
Termoregulatsiooniga on midagi jamasti, ei kannata enam ei külma ega kuuma. Asjaolu, et naabrimees kusagil põhjalaiuskraadidel gastrollis käis ja alumine korrus sellega seoses nädalapäevad kütmata jäi, mõjus temperatuurikõikumistele tegelt hästi - kogu aeg oli ühtlaselt külm.
Selle aasta mandariinid on vist mingi erilise keemiaga töödeldud - juba üks eksemplar võtab silmanurgast vee välja ning naha tolmama.
Kohustusliku muusikalise tausta moodustavad vaheldumisi Last Christmas ja Gangnam Style. Veider mõeldagi, et kumbki mulle kunagi peaaegu meeldis. Nii esimesel kahesajal korral. Olin sunnitud teleka lääne muusikakanalite peale keerama, need vähemalt ei tea jõuludest ööd ega mütsi.
Ikka veel leidub kodanikke, kes suudavad avalikult seitungis ahhetada, et jõulude ja aastavahetuse ajal pole telekast midagi vaadata. See on kuidagi niiiiiiii eelmine sajand... Ma mõtlen siin telekavaatamist. Ajaleht, nagu me teame, on juba üle-eelmine sajand.
Maailmalõpp? Teate, sel teemal ei viitsi enam isegi mitte viriseda.


teisipäev, 18. detsember 2012

Asus Eee Pad Transformer vs iPad

Jah, mida te ilma doktor Baarmänita teeksite, kui teil tuleks langetada raske valik - kas poetada jõuluvana kingikotti Taivani firma punakaaneline või hoopis mandrihiinlaste väledate näppude kokkupandud õunalogoga tahvelarvuti? Ma tean küll, läheksite Maximasse, laoksite 59 raha letti ja lahkuksite, totakas naeratus näol ning Tunexi-nimeline tahvlikäkk kaenla all. Mis lõppkokkuvõttes võibolla ei olegi paha valik...

Aga siiski, kumb on parem, Asus Transformer või iPad? Kummaga annab paremini oma töid-toimetusi korraldada, aega planeerida, kirjadele-sõnumitele vastata? Kumb kindlustab suurema produktiivsuse? Ega tahvlit siis ju ometi lapsele mängimiseks soetata, ikka selleks, et TÖÖD teha, onju.

Ärge parem tulgegi nägusid tegema - teete te jee oma tahvliga tööd. Ekraan on neil pisike, teksti sisse toksida pehmeltöeldes ebamugav ja joonistada-kujundada praktiliselt võimatu. AutoCad-i ei saa kah kasutada. Ma küll ei tunne isiklikult kedagi, kes AutoCadi kasutaks (ja isegi mitte seda, milleks see AutoCad hea on), aga väidetavalt oli AutoCadi toe puudumine peamine põhjus, miks Linuxit masskasutusse võtta ei kõlba.

Mida ühe tahvliga siis teha saab? Meile lugeda. Netis käia. Feissbuk ja Skype on olemas ja töötavad. Juutuubist saab videoid vaadata. Allatõmmatud filme saab ka vaadata - teoreetiliselt (praktiliselt läbi ussi m....). Muusika mängimisega on vähem probleeme. E-raamatud on tahvlis palju ilusamad ja käepärasemad kui arvutiekraanil. Ja mis kõige tähtsam - Angry Birdsi saab mängida.

Aga ikkagi, kumb on parem?

Hind on enam-vähem sama, kõige odava, ilma 4G-ta 16-gigane iPad maksab 500 tuuri, dokiga Eee Pad umbes samapalju. Lisaks dokile (ning sellega kaasnevale pikemale akukestvusele, klaviatuurile ning USB ja SD-kaardi pesale tundub viimasel olevat rohkem lisavõimalusi - kaks korda rohkem mälu, võimalus toppida külge lisamälukaarte, microHDMI väljund ning võimalus Google Play poest rohkem tasuta staffi alla tõmmata. Ehkki ka iPadile saab tasuta rakendusi, muusikat ja raamatud, tuleb tolle puhul iga liigutuse eest lõppkokkuvõttes rohkem maksta.

Ma tegelt algul mõlesingi, et Androiditahvel on mõistlikum valik. Paraku selgus, et
  • Eesti keelest ta aru ei saa ega hakkagi saama.
  • Eestikeelse klaviatuuri (tarkvaralise) saab küll alla tõmmata ja paigaldada, kuid selle olemasolu unustatakse samal hetkel, kui tahvel doki külge ühendada.
  • Allatõmmatud filme ta ei hakanudki näitama, ehkki proovisin päris mitmeid pleiereid ja koodekeid.
  • Alates versioonist 4.0 ei tunnista Android flashi, nii et üks mu lemmikveebimänge jäigi mängimata.
  • Juutuubi otsing keeldus sisse võtmast rohkem kui üht sõna, nii et kui laps nõudis politseiautode videoid, ei suutnud ma neid talle välja otsida. Seepeale leidis peaaeguneljane pägal, et see arvuti on nõme.

Ega iPad kah teab mis täiuslikkuse etalon ole. Flashi ei tunnista ta samamoodi, kõikide appide eest, mis midagi vähegi kasulikku teevad, tuleb maksta (rääkimata muusikast ja Angry Birdsi levelitest) ja eesti keelega on kah nagu on (vähemalt täpitähed saab mõningase võimlemisega kätte). Aga kui juutuubi rakendus korra installitud saab, võib lapse sinna taha istutada ning too majandab uued klipid endale näitama enamvähem iseseisvalt. Lemmikmängud saab kah ise käima.

Nii et kui teie vaimne tase nelja-aastase oma enam-vähem välja veab ning teil on piisavalt pappi, et seda soetada ja pidada, peaks iPad teile sobima küll.

reede, 7. detsember 2012

Viimase hetke valimisnõuanne

Tõesti, käes on see hetk, mil igaüks meist peab tegema oma valiku.
Ja erinevalt Riigikogu või kohaliku omavalitsuse valimistest on nüüd kaalul täiesti isiklik ja konkreetne rahakott. Kui ilma poliitikuteta ehk veel kuidagi saab, siis ilma elektrita ei saa tänapäeval enam keegi läbi.

Niisiis, mida teha? Kuidas toimida nii, et oleks õige ja hiljem poleks piinavalt valus?

1. Ära usu nende juttu, kes räägivad, et vahet pole, millise paketi valid, nagunii saad võita või kaotada ainult viis eurot aastas. Rääkijatele endile pole see muidugi isegi mitte kommiraha, aga selles Eestis, kus meie teiega elame, saab viie euro eest täitsa mitu õlut.

2. Vali keda tahad, peaasi, et mitte Eesti Energiat. Meie riiklik elektrimonopol võib küll ajada ilusat PR-juttu, kuid fakt on see, et eratarbijad annavad neile kõigest 5% käibest. Vastavas proportsioonis on ka nende tahtmine sinu tahtmistega arvestada, sinu soovidele vastu tulla ja sulle tõsiselt soodsaid pakkumisi teha.

3. Isegi kui EE peaks sulle väga hea pakkumise tegema, on küsimus põhimõttes - kui senised kliendid lambakarjana nende rüppe jooksevad, koheldaksegi neid kui lambakarja. Koos pügamisega.

4. Kas börsipõhine või fikseeritud hind? Teisel juhul oleksid riskid justkui rohkem maandatud, kuid küsi endalt, KELLE riskid sellega õieti maandatakse? Vihje: need ei ole teps mitte sinu riskid, kulla tarbija.

5. Ära usu hülgemöla, et mida pikemaks ajaks sa hinna fikseerid, seda soodsamaks see sulle kujuneb. Vaata eelmist punkti.

6. Ära, kurat, jää üldteenuse tarbijaks! Vaata kõiki eelnevaid punkte.

7. Don't panic! Maailmalõpp saabub 21-sel, mitte 10ndal ning kui sa miskipärast molutama jää, saad kuu aja pärast uuesti valida.