reede, 18. oktoober 2013

Kes võidab valimised?

Edgar muidugi, kes siis veel :)
Arvan, et Keskerakond saab tavapäraselt hea tulemuse, ehkki vaevalt nad endi valitsetavate omavalitsuste geograafiat eriti laiendada suudavad. Sama võib vist kahjuks öelda ka valimisliitude kohta. IRL kasvatab oma hääli põhiliselt Reformierakonna arvelt ning sotsid jäävad sinna, kus nad praegu on. Ehk revolutsioonid ja riigipöörded jäävad paraku järgmisi valimisi ootama.

Tallinn

Pakun, et Keskerakond saab Tallinna linnavolikogu 79 kohast 41, IRL 15, Reform 10, sotsid 9, Vaba Tallinna Kodanik 4 ja ülejäänud mitte ühtegi. Pärast pingelisi koalitsiooniläbirääkimisi moodustab linnavalitsuse Keskerakond.

Tartu

Pole parata, oravad jäävad vist võimule. Volikogu 49 kohast saavad nad 15 ning koalitsiooni teevad nad oma vanade sõpradega Keskerakonnast, mis saab 11 kohta. Koalitsioon ei saa aga olema kuigi kindel, sest IRL oma 7, sotsid 8, Vaba Isamaaline Tartu Kodanik 5 ja Vabakund 3 kohaga loovad piisavalt kiusatusi koalitsioonide ümbermängimiseks.

Jõgeva linn

Arvan, et volikogu 19 kohast saavad oravad 6, IRL 6 ja Keskerakond 6 kohta. Kui sotsidel ülihästi läheb, võivad nemadki ühe koha saada, kuid pigem saab Keskerakond nende arvelt ühe lisahääle.

Jõgeva vald

Nii nagu Edgar Tallinnas, püsib ka Aivar Kokk Jõgeva vallas nigu raudnael, seekord veab ta oma targal juhtimisel vääramatule valimisvõidule IRL-i. 19-liikmelisest volikogust vähem kui 9 kohta oleks niisugusele ratsarügemendile ilmselge läbikukkumine, aga arvan, et ega nad palju rohkem ei saa ka. Keskerakond saab oma traditsioonilised 5 kohta, reform lepib ehk kolmega ning uus tulija, valimisliit Kõigi Kodu saab algaja õnne pealt kaks kohta kätte.

Mustvee linn
Ausõna, mul pole õrna aimugi, kes seal kellega magab ja kes kellele kui palju võlgu on. Pakun, et Keskerakond saab 2, valimisliit Meie Mustvee 4, Pähklid 3 ja Ühistulevik 2 kohta. Samas pole kaugeltki võimatu, et Keskerakond saab 3, Meie Mustvee 5, Pähklid 1 ja Ühistulevik ka 1 koha. Või siis paneb valimsed kinni Ühistlevik ja Keskerakond jääb täiesti ukse taha. Nagu öeldud, kõik variandid on võimalikud.

Pajusi vald

Sotsid 6, Reform 4, valimisliit Pajusi 3, kokku 13.

Pala vald

Seal jätkab valimisliit Pala - meie koduvald, mis saab 9 kohast 6. Reformile jääb ülejäänud 3, teised vaevalt et löögile pääsevad.

Palamuse vald

Jätkab senise vallavanema juhtimisel, kes, nagu ikka, korjab isikumandaadi ja tirib oma häältega volikokku veel mõne kaaskandidaadi valimisliidust Paunvere. Viimane saab 13 kohast 7, ülejäänutest 4 võtavad sotsid ning viimane koht jääb kas Keskerakonnale või sotsidele.

Puurmani vald

Reform 4, IRL 3, sotsid 2, Keskerakond 1, EKRE 1. Kui EKRE künnise taha jääb, läheb üks lisakoht reformile.

Põltsamaa vald

Kuna vana vallavanem kolis Rahvaliidust IRL-i, siis teeb viimane seal ilmselt puhta töö. Kui palju nad täpselt saavad, ei kujuta ette, aga ülejäänute osa kujuneb marginaalseks.

Põltsamaa linn

Paistab, et põltsamaalasi tabab vasakpoolne linnavalitsus, 17-liikmelisest volikogust saavad Keskerakond ja sotsid kaks kolmandikku. IRL saab ehk 4 ja Reform 2 kohta.

Kasepää vald

Gigantide heitlus Keskerakonna ja IRL-i vahel, millest võitjana väljub ilmselt IRL.

Saare vald

Seal ei kõiguta sotside võimu miski. Kui hästi läheb, saab valimisliit Koduvald Saare vähemalt niipalju kohti, et suudavad revisjonikomisjoni juhi koha ära mehitada.

Tabivere vald

Ka see näib jäävat kindlalt sotside võimu alla, paar kohta saavad ka Keskerakond ja IRL.

Torma vald

Seal paneb valimised kinni Meie koduvald Torma, millele pakuksin vähemalt 8 kohta. Teiste kohtade arvu ei hakka isegi pakkuma.

Ülejäänud omavalitsustest ei oska ma midagi arvata ning oleksin õnnelik, kui ülalkirjeldatutegagi niipalju mööda panin, et valimispäeva õhtul ikka üllatusi jaguks.

Suremata luule

Tulge nüüd, lähme koos,
hommik taas päeva loob,
sa näed - hingab maa, heliseb lootus.
Põlluäär, taevakaar,
suvelaul, lumine maa -
see kõik on me jaoks kunagi loodud.

Refrään:Üks kaunis maa, Eestimaa, on meie hoida see maa,
Tallinna tornides päike ja tuul sõbrad las olla.
Üks kaunis maa, Eestimaa, tänu et siin elada saan,
homsete jaoks istutan puu - ilus neil tulla.

Iga hetk lootust loob,
iga samm rõõmu toob,
kui laul kõlama jääb tüdruku huulil.
Põlluäär, taevakaar,
suvelaul, lumine maa,
me väikene rahvas siin südametukset kord kuulis.

Refrään:Üks kaunis maa...

No kas pole kaunis, äh?
Muide, poes küsitakse plaadi eest 5.99, mp3 kujul alla laadides saab täpselt euro võrra odavamalt :)