kolmapäev, 14. mai 2014

"No ei ole ju kedagi valida!"

Suures e-valimiste rappimise tuhinas oleks peaaegu meelest läinud, et needsinatsed hakkavad juba homme pihta.
Niisiis, kellele müüa oma üliväärtuslik hääl? Keda saata Europarlamenti muretut pensionipõlve nautima Eesti huvide eest seisma?
VVK kodukale on oma nimed kirja saanud 66 kandideerijat kaheksast erakonnast. Võtamegi erakondade kaupa.

Eestimaa Ühendatud Vasakpartei

On välja pannud ühe kandidaadi. Valev Kald on kahtlemata tore inimene, aga magistrikraad Eesti ja Euroopa avaliku õiguse alalt, veel enam aga selle omandamiskoht - Akadeemia Nord - näitab, et, kuidas seda nüüd viisakalt öeldagi - noh, et ongi lihtsalt tore inimene :)

Sotsiaaldemokraatlik erakond

Sotside positsioon on praegu päris hea ning tõenäoliselt võivad nad arvestada vähemalt ühe, aga kui tõesti hea päev juhtub olema, siis isegi kahe saadikukohaga. Aga kes neist 12-st? Marju Lauristin on päris hea variant. Mulle meeldib tema aus suhtumine - eks ole ju Marjustin ise ka öeldnud, et läheb europarlamenti endale väärikat vanaduspõlve kindlustama. Ja ühena vähestest kandidaatidest on ta selle ka ära teeninud.
Ülejäänud sotsidega on kahtlasem. Härrad-prouad ministrid vaevalt oma kohtadest loobuvad, nii et Ivari Padari, Jevgeni Ossinovski ja Urve Palo poolt erilist mõtet hääletada ei ole. Ilmselt pole ka Eiki Nestoril erilist valu oma spiikrikoht parlamendi realiikme oma vastu vahetada. Hannes Hanso läheb niikuinii varsti järjekordsele ümbermaailmareisile, nii et Brüssel oleks tema jaoks igati lati alt läbijooksmine.
Kardetavasti ei kannata Toomas Alatalu õrn hingeke Europarlamendis lokkavaid intriige ja ärapanemist välja, nii et teda pole mõtet niivastutusrikka kohaga kiusata. Marianne Mikko poolt mina küll hääletada ei soovita - mitte et mul midagi naisõigusluse vastu oleks, aga see tädi teeb võrdõigusluse diskrediteerimiseks rohkem kui mistahes meesšovinist suudaks.
Ülejäänud sotsidest võib valida keda tahes, ehkki, kui nüüd mõtlema hakata - mida Liina Raud ilma Mihklita Brüsselis peale hakkab? Aga mis see minu asi on, eks.

Rohelised

Jällegi neli toredat inimest, kes kahtlemata oma igapäevatööd tehes oleksid Eestimaale igati kasulikumad kui Europarlamendis aega surnuks lüües.

IRL
Teate, ma olen neist igaühega eraldi või kõigiga koos valmis viina võtma ning elu ja inimeste üle arutlema, samuti ei laseks ma kunagi mitte kellelgi neile liiga teha, aga ärge palun seekord nende poolt hääletage! Äkki jõuab tagumiku kaudu pärale, et teatud asju ei ole päriselt ka ilus teha. Eriti oma valijaid imbetsillideks pidada.

Keskerakond

Vähem kui kolm mandaati on nende jaoks kindlasti läbikukkumine. No ja eks põhiline häältemagnet ole neil ju teadagi kes. Edgaril pole ju vaja e-valimiste kallal urgitseda, ta paneb valimised ju nagunii lõdvalt kinni. Ja ärge kirtsutage ja vuihhitage siin midagi, mõelge parem võimalusele, et äkki ta võtab kätte ja lähebki ära Brüsselisse! Ta võib ju praegu öelda, et ei lähe, aga kes teab, mis elu toob - uus pruut võib tahta Euroopasse peenema elu ja parema köögi peale või siis tuleb kellelgi Edgari ülemustest idee, et temast võiks Europarlamendis ju rohkem kasu olla...
Ülejäänud keskerakondlastest soovitaksin Aadu Musta - mis sest, et keskerakondlane, on ta ikkagi tubli ja tark mees ning pealegi kunagi mulle ühe teene osutanud - ole meheks, Aadu, ega ma niisuguseid asju ei unusta ;)

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

Sama jutt mis roheliste kohta. Intellektuaalselt oleks muidugi huvitav, kui mõni neist valitakski ära, aga kui juba tõenäosustest ülesõitmiseks läks, võiksin ma parem lotoga mõned miljonid võita.

Reformierakond

Kuulge, mis mõttega te mulle mu oma maksudest makstud raha eest trükitud spämmi saatsite? Nii pole ilus! Ja ma ju ei kavatsegi seda lugeda!
Eesti tabloidid maksaksid ilmselt rekordhonorari sellele paparatsole, kes jäädvustab Ansipi näo tol hetkel, kui selgub, et teda ei valitudki. Teoreetiliselt täiesti võimalik, eks neid väljavihastatuid ole võimuloleku aja jooksul kogunenud piisavalt. Aga niipalju kui ma Eesti valijat tunnen, saavad oravad ühe mandaadi ikka kätte ja kõigi märkide järgi on äravalituks teadagi kes. Võib-olla on Kaja Kallasel ka mõned šansid, aga ma hästi ei usu, et oravad kaks mandaati saavad. Ja ärge, kurat, mõelgegi Jürgen Ligi poolt hääletada! Seda meest mina küll rohkem poliitikas näha ei taha!

Eesti Iseseisvuspartei

Mul tekkis sama küsimus mis tõenäoliselt teilgi - mis seltskond see veel on? Õnneks on olemas Google: "Euroopa Liidu vastane ja autarkilist geopoliitikat pooldav väikepartei. Tuleviku Eesti Erakonna õigusjärglane". Kandidaatide nimekiri kinnitas hetkeliselt tekkinud arvamust - ikka täiega punk seltskond, ainult Trubetsky ongi veel puudu. Mõelge kui tore oleks - Merca ja Juku-Kalle Europarlamendi suitsunurgas salamisi sissesmugeldatud õllepudeleid tühjendamas, taustaks Kivisildniku kommentaarid ja Rutiku jämmimine? Miks niisugused nähtused kvootide alla ei käi, ah?

Ükskikkandidaadid

Kui erakondlik lehmakauplemine, onupojapoliitika ja teineteisele jala (või millegi muu) tahapanek sul, nagu kõigil ausatel inimestel juba ammu okserefleksi tekitab, siis hääleta mõne üksikkandidaadi poolt. Ära karda, et su hääl niimoodi kaotsi läheb - ka siis, kui sinu kandidaat valituks ei osutu, jõuab su sõnum paremini kohale kui vastumeelse erakonna poolt antud hääl.
Aga keda 16-st kandidaadist konkreetsemalt eelistada?
Indrek Tarand läheb seekord ilmselt mütsiga lööma ning jääb parlamendikohast ilma - ja see on talle täiesti paras.
Ma ei tea, millele loodab Kristiina Ojuland, aga ega tal ju kaotada enam midagi ei ole ka. Kui leidub keegi, kes tema poolt peaks hääletama, siis uskuge, ega ta teid paremini kohtle kui oma lambaid.
Võib-olla tasuks kaaluda hääle andmist Silver Meikarile - ma küll täpselt ei tea, mis asjaoludel ta Reformierakonna rahastamisele vee peale tõmbas, aga niisuguse asja päevavalgele toomiseks on mune vaja.
Ja see tädi, kes maksud ära lubas kaotada ning igaühele 500 eurtsi kuus visata, on kah täitsa nunnu.