laupäev, 21. märts 2009

Tallinn pimeduses

Elu Eestis, ma mõtlen sellist elu, millel mingisugunegi tähtsus või tähendus on, lõpeb teatavasti umbes Tallinna administratiivpiiriga - võimalike mööndustega Viimsi, Saku ja Tabasalu (jäävad sissepoole) ja Lasnamäe (välja!) suhtes.
Otse loomulikult on see üleriigiline apokalüptiline elamus, kui tumedad jõud eesotsas Etkariga meie imekauni ja tuledes sirava päälinna keset kõige aktiivsemat ööelu nipsust pimedusse matavad. Juba on lisaks tavapärastele röövleile, vargaile, narkareile ja poliitikutele ilmunud kuuejalgsed ja eriti teravate hamamstega kuivamaakalad, kes organiseeritud bandedena ründavad tanklaid ja R-kioskeid ning on võtnud vastutuse ka kogu ühistranspordi lõhutud istmekatete eest...
Nomaitea.
Oma lühikese, ent seda intensiivsema öövahikarjääri päevilt mäletan, et kella kolmest viieni tukastab ka kõige kohusetundlikum öötööline. No ja siin Sordis kustutatakse juba pikemat aega ööseks igasugune tänavavalgus, ilma et kohalik lehtki seda mainimisväärseks peaks.
Igatahes jube jah, mis seal Tallinnas toimub...

3 kommentaari:

Kaamos ütles ...

Korralik öötööline ja viisakas valvur lasevad neil kellaaegadel muidugi natuke lõdvema randmega, ent Tallinas on elukutselised kaagid esindatud ikka kontsentreeritumalt - võrreldes suvalise muu paigaga Eestis (va vanglate territooriumid, ehk).
Samas on väiksemaid asulaid, näiteks Väike-Maarja, kus tänavavalgustus kui selline jääb üldse sisse lülitamata. Natuke teades selle paiga probleeme pätipoistega julgen ennustada kui mitte enamat, sii "põnevat ööelu".

Kahtlen, kas kokkuhoid valgustuse arvelt tulevikus suurt raha kuritegevuse ohjeldamiseks või muuks selliseks ei hakka nõudma?

dr Baarmän ütles ...

Mul ei ole eriti midagi selle vastu, et suvaline asula korralikult valgustet saab. Kuid teha mingist munitsipaalprobleemist, mis ülejäänud linnades pealegi igapäevane praktika, suur üleriigiline katastroof, ei ole minu arust nende ülejäänud asulate suhtes kuigi kena.
Kurutegevus iseenesest võib muidugi sellisel määral käest ära minna, et isegi pätipoisid ei julge enam öösel ringi liikuda. Eriti kui kokkuhoid ka tänavate hooldusesse jõuab - kesse ikka tahab pimedas auku kukkuda ja oma permi rahvarõivad ära määrida.

Kaamos ütles ...

Ülerigiline katastroof on teemast tõusnud ikka tõenäoliselt seetõttu, et tee mis teed, aga Tallinnas elab siiski pea kolmandik kogu riigi elanikkonnast.(ja- mu isiklik pakkumine - pea pooled .. khm.. nonde rahvarõivaste kandjaist)

Koerus, näiteks, on vähe valgemal ajal tänavad 24/7 valgustuseta, aga ahtral aastatuhandevahetusel ei lülitatud seda augustis enne sisse, kui paar esimest autorüüstamist ära oli olnud. Ja ni paar-kolm aastat jutti! Said tänavad valgeks - lõpesid ka vandaalitsemised.

Naeruväärsed tunduvad need kokkuhoitud miljonid just eriti võrreldes kõikvõmalike propagandakuludega. Kui kaalude ühele poolele panna propaganda ja teisele inimeste turvatunne, siis mina veaksin turvalisuse kaalukuse peale kihla..