laupäev, 5. veebruar 2011

Mida süüa peale mandlioppi?

Jah, ka parimatel meie hulgast tuleb ette, et teatud kehaosad ei vasta kõrgetele eurostandarditele. Mispuhul tuleb välja kannatada mõningased karmid kärped. Ja leppida asjaoluga, et mõnda aega pärast mandlite eemaldamist saab süüa ainult teatud kindlat sorti toitu.
Alguses muidugi koosneb dieet peamiselt kummeliteest ja vees lahustuvatest valuvaigistitest, kuid aeg-ajalt, kui tekib juba peaaegu tunne, et saab juba ilma (mõttes) röögatamata neelata, tuleb isu ka millegi toitvama järele. Paraku on nii, et seda, mida suust sisse ajada, tuleb valida mitte toiteväärtuste või usuliste  veendumuste, vaid puhtalt füüsilise konsistentsi järgi.
Ehk, nagu haiglast kaasa antud brošüüris kirjas - toit peab olema pehme, libe ja jahe.
No aga kaua sa seda jäätist, jogurtit ja kohupiimapastat ikka helpida jaksad - ka paadunud jäätisefänn vahetaks juba teisel päeval suurima heameelega oma lemmikplombiiri millegi soolasema vastu. Aga ega asi polegi niiväga lootusetu. Alljärgnevalt omal nahal järele proovitud nimekiri võimalikest alternatiividest.

  • Sült. Kui keedad seda ise, tee kaks eraldi jaotust - endale jäta enam-vähem puhtast puljongist nõretatud osa, liha ja rupskeid sisaldav fraktsioon loovuta majakondseile. Kahju küll, aga isegi sodiksmikserdamine sind siin eriti ei aita - lihatükikesed kipuvad valusatesse kohtadesse kinni jääma.
  • Keedumuna. Sihuke, mis natuke vedelaks jäetud. Ainuke paha asi on tema juures see, et enne söömist tuleb ta maha jahutada, nii et sooja munakollase sees sulavast võist saadav nauding jääb ära. Mõnevõrra asendab seda elamust munavõi.
  • Piimasupp. Sisse võid panna pisikesi makarone, pehmeid klimpe, isegi sodikslastud kõrvitsat. Piisavalt pehmeks tuleb keeta muidugi.
  • Pudrud. Kõige paremad on igasugu helbed (väljaarvatud kaera) ning mannad. Puder tuleks keeta piimaga, nii on konsistents jahtunud peast vastuvõetavam. Tangude paki pealt tasuks uurida, ega äkki pole tegemist eriti tervisliku tootega - viimastes kipub olema rohkem teravaid kesti, kliisid ja aganaid, mis sinu seisukorras praegu täiesti üleliigsed.
  • Alla lähevad ka müslid ja hommikusöögihelbed, ainult et need tuleb enne piimas korralikult ära leotada.
  • Kissell, miks mitte koos pudru või soolovormis juba ammu läilaks muutunud kohupiimaga. Mida paksem, seda parem. Üks parimaid on rabarbrikissell, aga ka kultuurmustikas pole paha. Ettevaatlik peaks olema vaarikate ning odavamate rosinatega - jällegi neis leiduda võivate seemnete või muude kõvade osakeste tõttu.
  • Ostlemisretkel võiks tähelepanelikumalt uurida imikutoidu riiulit. Näiteks porgandimehu sobis sealt väga hästi, õunapüree seevastu oli natuke hapu ja pani keele kipitama. Kuid tavaliselt on tegemist väikeste purkidega, nii et proovimine pole väga suur kulu.
  • Ricotta on tavalisele kohupiimale teretulnud vaheldus.
  • Kui magusast veel küllalt ei ole, on rullbiskviit sihuke tahke toit, mis kurgust ilma erilisi proteste tekitamata alla läheb.
  • Lumekrabi, kui on piisavalt mahlane. Tavalised krabipulgad võivad teinekord olla kuivad või sisaldada kõvemaid kalatükke.
  • Kalamari või selle asendaja. Toiteväärtus ei pruugi sellel küll olla nimetamisväärne, kuid vaheldusena igati teretulnud.
  • Külm keefir rahustab suuõõnt sama hästi kui kummelitee. Muide, keefir päästis mu elu ka tol korral, kui ma kuivatatud tomatite pähe oma pitsale tšillipulbrit raputasin.
Muud tähelepanekud.
  • Banaan tundub küll ahvatlev valik, kuid minu jaoks oli hapuvõitu. Pärast oli veel valusam.
  • Sama jama oli mustikamehuga.
  • Krevetid olid liiga kõvad.
  • Mesi on küll kirjade järgi ilgelt kasulik, aga pärast on hullem.
  • Nagunii kästi sul võtta ka antibiotsitablette koos soovitusega need enne allaneelamist pulbriks teha. Paar esimest korda võiksidki - nii veendud omal nahal, et sihuke söömaaeg jääb kurku ja keele alla kinni ja suus on veel tunde jäle maitse. See annab sulle julgust üritada nimetatud tablett ühel hetkel siiski tervelt alla neelata. See võib tunduda jube, kuid sel juhul on valus ainult korraks ja natukene. Pealegi on tabletil peal spetsiaalne polümeerkile, mis peaks mõnevõrra tõkestama vastikut penitsilliinilõhna ning ühtlasi aitama kaasa ka sellele, et tablett libedamini alla läheks.
  • Hoia jalad kuivas ja soojas! Nohu ja köha on viimased, mida sul praegu vaja.
  • Ehkki kange kiusatus on hambad pesetama jätta, tuleks seda siiski teha - keel saab vähem hõõruda ja muidu on kah olemine veidi kergem. Kannatab pesta küll, see-eest on probleem loputamisega. Vali sihuke pasta, mis väga ei vahuta ning laseb ennast suht kergesti välja uhtuda. Mul on miskine rohelise triibuga Blendamed.

8 kommentaari:

Ülle ütles ...

Kas sa tarretist proovisid?

Koomas Toomas ütles ...

no sealihatarretist proovis ju! Üsna ilmekalt oli kirjeldatud mo meelest.

dr Baarmän ütles ...

Ei, tarretis on hea asi, peab ainult jälgima, et liiga hapu ei jää.
Ka jogurt on äratarretatud kujul hoopis huvitavam. Eriti kui vahukoort kah hulka segada.

Anonüümne ütles ...

Hala jäätise pihta otsemaid jätta! Vajadusel saab sellele soola peale raputada.

dr Baarmän ütles ...

Alles täna hakkas tunduma, et jäätis teeb olemise kergemaks. Sel juhul on maitsest pohlad :)

Unknown ütles ...

Kas soolakamat toitu ka võimalik püreestada või midagi? Neljap oli opp ja tahaks nii süüa😀

Unknown ütles ...

Kas soolakamat toitu ka võimalik püreestada või midagi? Neljap oli opp ja tahaks nii süüa😀

dr Baarmän ütles ...

No aga raputa soola peale ja proovi ära, ega muidu teada saa ;)