teisipäev, 18. detsember 2012

Asus Eee Pad Transformer vs iPad

Jah, mida te ilma doktor Baarmänita teeksite, kui teil tuleks langetada raske valik - kas poetada jõuluvana kingikotti Taivani firma punakaaneline või hoopis mandrihiinlaste väledate näppude kokkupandud õunalogoga tahvelarvuti? Ma tean küll, läheksite Maximasse, laoksite 59 raha letti ja lahkuksite, totakas naeratus näol ning Tunexi-nimeline tahvlikäkk kaenla all. Mis lõppkokkuvõttes võibolla ei olegi paha valik...

Aga siiski, kumb on parem, Asus Transformer või iPad? Kummaga annab paremini oma töid-toimetusi korraldada, aega planeerida, kirjadele-sõnumitele vastata? Kumb kindlustab suurema produktiivsuse? Ega tahvlit siis ju ometi lapsele mängimiseks soetata, ikka selleks, et TÖÖD teha, onju.

Ärge parem tulgegi nägusid tegema - teete te jee oma tahvliga tööd. Ekraan on neil pisike, teksti sisse toksida pehmeltöeldes ebamugav ja joonistada-kujundada praktiliselt võimatu. AutoCad-i ei saa kah kasutada. Ma küll ei tunne isiklikult kedagi, kes AutoCadi kasutaks (ja isegi mitte seda, milleks see AutoCad hea on), aga väidetavalt oli AutoCadi toe puudumine peamine põhjus, miks Linuxit masskasutusse võtta ei kõlba.

Mida ühe tahvliga siis teha saab? Meile lugeda. Netis käia. Feissbuk ja Skype on olemas ja töötavad. Juutuubist saab videoid vaadata. Allatõmmatud filme saab ka vaadata - teoreetiliselt (praktiliselt läbi ussi m....). Muusika mängimisega on vähem probleeme. E-raamatud on tahvlis palju ilusamad ja käepärasemad kui arvutiekraanil. Ja mis kõige tähtsam - Angry Birdsi saab mängida.

Aga ikkagi, kumb on parem?

Hind on enam-vähem sama, kõige odava, ilma 4G-ta 16-gigane iPad maksab 500 tuuri, dokiga Eee Pad umbes samapalju. Lisaks dokile (ning sellega kaasnevale pikemale akukestvusele, klaviatuurile ning USB ja SD-kaardi pesale tundub viimasel olevat rohkem lisavõimalusi - kaks korda rohkem mälu, võimalus toppida külge lisamälukaarte, microHDMI väljund ning võimalus Google Play poest rohkem tasuta staffi alla tõmmata. Ehkki ka iPadile saab tasuta rakendusi, muusikat ja raamatud, tuleb tolle puhul iga liigutuse eest lõppkokkuvõttes rohkem maksta.

Ma tegelt algul mõlesingi, et Androiditahvel on mõistlikum valik. Paraku selgus, et
  • Eesti keelest ta aru ei saa ega hakkagi saama.
  • Eestikeelse klaviatuuri (tarkvaralise) saab küll alla tõmmata ja paigaldada, kuid selle olemasolu unustatakse samal hetkel, kui tahvel doki külge ühendada.
  • Allatõmmatud filme ta ei hakanudki näitama, ehkki proovisin päris mitmeid pleiereid ja koodekeid.
  • Alates versioonist 4.0 ei tunnista Android flashi, nii et üks mu lemmikveebimänge jäigi mängimata.
  • Juutuubi otsing keeldus sisse võtmast rohkem kui üht sõna, nii et kui laps nõudis politseiautode videoid, ei suutnud ma neid talle välja otsida. Seepeale leidis peaaeguneljane pägal, et see arvuti on nõme.

Ega iPad kah teab mis täiuslikkuse etalon ole. Flashi ei tunnista ta samamoodi, kõikide appide eest, mis midagi vähegi kasulikku teevad, tuleb maksta (rääkimata muusikast ja Angry Birdsi levelitest) ja eesti keelega on kah nagu on (vähemalt täpitähed saab mõningase võimlemisega kätte). Aga kui juutuubi rakendus korra installitud saab, võib lapse sinna taha istutada ning too majandab uued klipid endale näitama enamvähem iseseisvalt. Lemmikmängud saab kah ise käima.

Nii et kui teie vaimne tase nelja-aastase oma enam-vähem välja veab ning teil on piisavalt pappi, et seda soetada ja pidada, peaks iPad teile sobima küll.

Kommentaare ei ole: