pühapäev, 8. veebruar 2015

Jupiteri tõus - kosmoseooper libahuntide, vampiiride ja printsessidega

Pärast selle šedöövri äravaatamist (muide, Bluestocking, ma olen nüüd teie suurim fänn, musi-musi-kalli-kalli!!!!) leidsin, et sihukest nooremale kooliastmele mõeldud meelelahutust võiks ju veel tarbida. Sestap seadsingi sammud kinno, Hollywoodi kineastide uut tähtteost, Jupiteri tõusu vaatama.
Oodatud tasemes ei pidanud pettuma - süvapsühholoogiliste nüansside, tegelaste sisekonfliktide ja arengudünaamika, samuti ootamatute süžeekäikudega vaatajat eriti ei vaevatud, küll aga pakuti ohtralt heli- ja püroefekte, kaklust ja tagaajamist, viimasel sekundmurdosal aset leidvaid imelisi pääsemisi ning suurejoonelisi kosmosevaateid.
Äge!
Ka oli ses mõttes lihtne, et head olid pahadest visuaalselt täiesti selgelt eristatavad. Natuke meenutas küll tolles plaanis A-rühma, et vaatamata vingele tulistamisele keegi nagu eriti surma ei saanud ka. Peale paari sisaliku ja mõnede kurjade päkapikkude. Aga need olid nagunii koledad ja kellel neist ikka kahju oli.
Linateose sisu ma teile ära jutustama ei hakka - esiteks selleks, et teie filmielamust mitte ära spolierdada, teiseks aga polegi nagu suurt midagi jutustada ka. Kuid ega film sellepärast halvem ole.
Ühe asja üle tahaks küll iriseda. Minu teada on Hollywood kubinal täis vene juute või nende järeltulijaid, kummatigi võib need Meerikamaal toodetud kinofilmid ühe käe sõrmedel üles lugeda, mille venelastest tegelased räägivad korralikku ja aktsendivaba vene keelt. Jupiter tõus paraku nende hulka ei kuulu. No kas siis tõesti terves mitmetuhandepalises filmitootmisseltskonnas polnud ühtki natuke vene keele hääldust kuulnud jorssi, kes julgeks piiksatada, et mille kuradi pärast peavad tegelased rääkima nii, nagu loeks seda ette Google Translate? Vähemalt režissööri võiks ju küll närviliseks teha asjaolu, et ühes filmi kurvemas stseenis kutsub stsenaariumjärgse naturaalse venelanna ahastamisest läbikriipiv aktsent esile homeerilise naeru saalist. Peategelanna Mila Kunis suutis öelda ühe venekeelse lause, mis kõlas peaaegu ehtsalt, ning ma juba mõttes kiitsin, et vaat kus tubli tüdruk, aga hiljem tausta uurides selgus, et ta ise on ka üks neist Hollywoodi vene juutidest, sündinud Ukrainas ja seal ka vähemalt ühe klassi koolis käinud. Siis enam nii tubli ei tundunud - aktsendi koha pealt. Aga muu näitlemistöö tegi täitsa kenasti ära. Ja võibolla järgmistes osades teeb veel paremini.
Nii et kui teil oma kahe tunni vaba ajaga midagi paremat teha pole, siis minge kinno - te kindlasti ei kahetse.

2 kommentaari: