kolmapäev, 23. veebruar 2011

Doktor Baarmäni valimiskompass

Jah, pole parata - juba homme avaneb võimalus müüa oma hääl mõnele erakonnale või üksikkandidaadile, volitades teda enda nimel neli aastat meie riiki valitsema. Või noh, kindlustades neile vähemalt sooja koha Toompeal. Või noh...

Ja eks aasta-aastalt kordu ka sama virin - pole ju õieti kedagi valida, lubadused aga on BS, mis valituks saades kahjuks (või mõnikord ka õnneks) kohe ära unustatakse.

Keda siis seekord valida? Kellele ja mis tingimustel loovutada oma ülihinnaline hääl? Või peaks kogu tramburaist eemale hoidma, et end selle saastaga mitte määrida ja et saaks pärast õlgu kehitada - mina pole sihukesi kabajantsikuid sinna saatnud?

Appi tõttab kogenud poliittehnoloog doktor Baarmän oma nõuannetega.

1. Kui otsustad mitte valima minna, siis respect - tõenäoliselt oledki mõistliku valiku tegemiseks liiga loll, ei orienteeru konkreetses poliitilises situatsioonis, lased end kergesti  manipuleerida või ära osta. Püsi parem kodus ning sisusta järgmised neli aastat kitsamalt valitsuse ja laiemalt kogu Eesti poliitika kirumisega. Ilmselt saab see nii meeldivaks harjumuseks, et jätad vahele ka järgmised ning ülejärgmisedki valimised, millest Eesti poliitika kvaliteet saab ainult paraneda.

2. Kui otsustad siiski valida, loobu parem illusioonidest oma hääle tähtsuse osas. Ei, sul ei teki võimalust Ansipi või Etkari kabineti ust jalaga lahti lüüa, isegi kui sa emma-kumma poolt hääletasid. Vastupidi, mida rohkem sinusuguseid neile toetust avaldab, seda rohkem härga täis nad lähevad ning seda vähem nad kuulavad - ei, mitte sinusugust valijaussikest, vaid isegi erakonnakaaslasi, presidenti või ÜRO peasekretäri mitte.

3. Kui Ansip/Edgar/Laar või mõni teine erakonna esinumber tõepoolest on su märgade unenägude peakangelane, siis mõtle nende tervisele - kui nad liiga palju hääli saavad, hakkab vihm neil ninast sisse sadama ning nad jäävad haigeks. Sa ju hoolid oma lemmiku tervisest, eks ole? Hääleta parem siis mõne nende nimekirjas natuke madalamal oleva erakonnakaaslase poolt - usu, tollel on sinu häält märksa enam vaja kui esinumbril, pealegi on siis rohkem lootust, et ta tõepoolest ka ühel hetkel sinuga kohtuma satub ja võib-olla su isegi ära kuulab.

4. Ei, sa ei pea hääletama nende poolt, kes parasjagu võimul. Usalda mind - praeguse korra ajal on hääletamine tõepoolest salajane, keegi ei saa teada, kellele sa oma hääle andsid ning sellele, kui sa tõepoolest oma tahtmise järgi valiku teed, mingeid repressioone ei järgne. Iseasi muidugi, kui oled kandidaadiga kodanlikus abielus või jagad ühist voodi - siis võib sul küll olla raske seletada, miks ta ainut ühe või suisa null häält sai.

5. Ära lase end hirmutada tobedast väitest, et kui hääletad erakonna või kandidaadi poolt, kes sulle küll meeldib, aga kes Riigikogusse ei pääse, läheb su hääl kaotsi. Ei lähe ta kuskile. Erakonna poolt antud hääl võib aidata sisse mõne teise, sama erakonna inimese, tubli üksikkandidaat aga, kes sisse ei saa, võib ju üritada järgmisel korral uuesti, vahepeal aga satub ta paratamatult konkurentide teravdatud tähelepanu alla - mida paganat ta kokku lubas, et ta nii palju hääli sai? Äkki me peaks mõned ta ideed üle võta ning sama valijagrupi heaks kah midagi korda saatma? Võid võtta seda ka kui negatiivset häält - sellevõrra jääb mõnel enda margi täis teinud seltskonnal ju hääl saamata.

6. Katsu vältida oma hääle andmist inimestele, kes põhiliselt tegelevad laulmise, näitlemise, sportimise või ilus olemisega. Kui nende poolt hääletad, annad poliittehnoloogidele signaali, et rahvas ongi loll ning peale leiva ja tsirkuse pole talle, raisale, vaja midagi pakkuda.

7. Valimislubadusi ära parem kuula, ükskõik kui palju pappi sulle kokku ei lubataks - raha nende täitmiseks tuleb ju nagunii sinu taskust, isegi kui sa oskasid tulumaksust kõrvale nihverdada - käibemaksu ning kütuse- ja alkoholiaktsiisi maksad ju niikuinii.

8. Rahalist vaadet ei tasu siiski unustada. Kuna praegu on nagunii tulude deklareerimise aeg, siis maksutagastusteadet oodates võid ju lahti klõpsida viimase nelja aasta tuludeklaratsioonid ning vaadata, kas need numbrid, mis sulle sealt vastu vaatavad, ikka meeldivad sulle või ei. Kui leiad, et kõik on viimase peal hea ning aina paremaks läheb, siis peaksid tõenäoliselt müüma oma hääle mõnele võimuloleva koalitsiooni erakondadest. Kui aga paistab, et sissetulek on vähenenud ning ka tagastamist soodustavaid kuluartikleid kärbitud, peaksid tõenäoliselt toetama alternatiive -  kas siis üht rohelistest erakondadest, sotse või mõnd üksikkandidaati.

9. Alati on hea idee eelistada kandidaati, kes viitsis end soojast kabinetist välja vedada, et sinuga kohtuma tulla. Veel parem, kui tal on niipalju mune, et ukselt uksele ennast müümas käia. Ära tee põlglikku nägu - isegi kui ta teeb seda linnukese kirjasaamise pärast, on enam kui tõenäoline, et sinu kurdetud muredest talle midagigi ka kahe kõrva vahele jääb. Sihukesest on igal juhul rohkem kasu kui neist paksudest, kes näevad rahvast ainult läbi oma mersu peegelklaasi.

Valik on sinu :)

3 kommentaari:

autor ütles ...

Norm juhised. Kahju, et tädi Maalid ja onu Stjopad seda lugema ei satu.
Ise olen seni käitunud Hr. Taagepera nõuande järgi: mitte kuulata valimislubadusi, vaid kalkuleerida, kes seni on võimul olles kõige vähem sitta keeranud ja kõige mõistlikumat juttu ajanud.
Aga näitamaks, et Su kirjatükk asjalik on, pakun alternatiivi oma senisele praktikale: kui tõesti keegi peaks järelejäänud 10 päeva jooksul mu ukse taha tulema, saab mu hääle endale.

Anonüümne ütles ...

Sekundeerin Duhhile! Päris head soovitused tõesti. Mõnus väike sarkasm nagu ka lõppu tilgake oma arvamust. Hea.

autor ütles ...

Järg