esmaspäev, 6. oktoober 2008

Neljas päev mäkipedena

Jah, minu ustav Dell põletas neljapäeval ekraani taustvalguse läbi ning, olles veel vana sõpruse poolest lasknud end niipalju üles buutida, et välise monitori ära tundis ja andmed ära kopida lasi, siirdus Max-i remonti. Kus nad tänase telefonikõne järgi otustades pole isegi veel uurima asunud, mis tal viga võiks olla :(
Aga elu tahab elamist ja töö tegemist, sestap tuli sahtlist võtta testmäkk ja seda igapäevaselt pruukima asuda. No ei istu mulle see orientatsioonimuutus, kohe mitte ei istu! Kasvõi sellesama blogipostituse kirjutamine on tavatult vaevaline - kohati on klahvid liiga pehmed, sealsamas aga jääb isegi minu sõrmelöök väetiks, et vajalik täht klaverilt ekraanile jõuaks. Paremklahvi puudumine on sedavõrd habemega nali, et ei vääriks siinkohal mainimistki, aga ajuti tunnen tõsist puudust võimalusest miskit kustutamiseks märgistada, selmet seda hiirega prügikasti lohistada. Hehh, mäletan, kui hädas ma mäkikasutmise algusaegadel olin  programmide mahainstallimisega - mõistus ei võtnud, et ka selleks tuleb rakendus lihtsalt hiirega prügikasti tirida...
Kasutajaliideses ei ole nagu midagi eriti sellist, mida ma linuxikasutajana juba näinud ei oleks - kui erinevate akende närviline tõmblemine ka asjassepuutumatu hiireviipe peale ehk välja arvata. Tõsiselt vastik on Messengeri mäkiversiooni komme anda alanud vestlusest märku intensiivse põrkumisega ikooniribal - kui Windowsi tööriistariba plinkimise kannatad veel kuidagi välja, siis selle marutõbise konnapoja sa lihtsalt pead vaigistama, jättes kõik parasjagu pooleliolevad tegemised kus seda ja teist.
Minu kodust D-Linki wifi ruuterit ei taht mäkk esialgu üldse kõnetada - ta, sunnik, lihtsalt ei saand aru, misloom on jagatud võti. Ei jäändki muud üle, kui turvaseadeid järjekordselt lõdvemale keerata. Kui varem oleks mu võrgukrüpto mahamurdmiseks kulunud kõva kolm minutit, siis nüüd saaks vast 20 sekundiga hakkama. Aga pole halba ilma heata - niisama ribalaiuse kinnitõmbamiseks ei viitsi mu ruuterit keegi kangutama hakata, tõsisema sigatsemise puhul saan aga alati praktiliselt olematutele turvaseadetele viidates kinnitada, et mina olin puu otsas, kui pauk käis :p Hullem on aga see, et mäkirajakas ühendab end regulaarselt ruuteri küljest lahti, katkestades sealjuures loomulikult ka kõik pooleliolevad meilitõmbamised, lehekülgede laadimised, vestlused ja muu olulise.
Seevastu sinihammas on osutunud übervõimekaks. Näiteks telefonist sain kätte andmed, mida Nokia enda rakendus keeldus mulle andmast, samuti oli ta nõus tõmbama telefonis püsti ülikiire pakettside. Huawei andmesidemodem mäkiga loomulikult koostööd ei tee, eriti seetõttu, et mäkil puudub PCMCIA sahtel.
Allah, Buddha ja Miki-Hiir saavad kõrge küünla hea idee eest kogu oma elutegevus kuuglise ümber portida - tänu sellele ei pidanud ma arvutis praktiliselt midagi ümber seadistama ega pea ka hiljem eriti midagi kustutama - lihtsalt tõmban bauseri käima ning möllan oma kirjade ja failidega niipalju kui kulub. Ainuke häda - minu paroolihaldusprogramm on windowsipõhine. Kui linuxi all tõmbab Wine ta rõõmsalt käima, siis mäki jaoks tuleks mul terve virtuaalmasin püsti panna - ja seda mõistagi raha eest.
Keegi kunagi rääkis, et Safari olla kiire brauser. Nomaitea - ma pole tükk aega lehekülgede aeglast avamist niipalju kirjuda saanud. Adblocki-laadset vidinat tal loomulikult pole, lisaks kipub ta mõningaid lehekülgi ebaadekvaatselt näitama - konkreetselt kustutab wiki tekstivormindusakna tööriistariba ära näituseks.
Openoffice'i mäki kloon Neooffice... Aga on siin virisetud juba isegi. Piisab, kui mainida, et MS Office'i mäki variant on veel hullem.
Midagi head ka? Kaugjuhtimispult. Magnetiga toitekakinnitus. Aku kaks korda pikem eluiga kui Dellil. Plaadilugeja, mis sab hakkama ka veidi vigaste DVD-dega. Välimus, ehkki sellega ei morjenda enam suurt kedagi. 
Aga oma Delli tahaks ikkagi ruttu tagasi!

5 kommentaari:

Offf ütles ...

Aga miks sa OSX winet ei kasuta?
Üldse on üllatavalt palju GNU softi OSX peale porditud, niiet peale pisikest paarin2dalast pusimist saab OSXist t2iesti kasutatava liinuksi. Tean, olen ise teinud.

dr Baarmän ütles ...

Hakkan ma jah mingi vähem kui megase kärbatand skriptijupi pärast testmasinasse liinukat ehitama :p Pealegi lubati mu Dell sel nädalal ikka kätte anda - niikaua aga on täiesti seaduslik õigus vaest kannatajat mängida ja töö juures mitte lillegi liigutada. Noh, kui vahest mõni tulekahju välja arvata :)

Offf ütles ...

No kui t88 juures sittagi teha ei ole, ettk22ndel et "ma m2kiga ei saa" siis ongi tore m2kile mingit OSS kr2ppi selga aretada. Reposiitorieid m88da kolistada ja kompileerida. Kas on veel paremat ajaviidet. (Kui kerneli kompileerimine maha arvata) ;-)

dr Baarmän ütles ...

Jah, vend issandas, tunnistan, et mul on käia veel pikk ja raske tee ametialase masohhismi poole :)
Aga egas töö juures saa ju lasta muljet tekkida, et kõike saabki kiiresti ja ludinal. Muidu, kurat, hakkkavad veel koosolekutele kutsuma, lisavad igasugu meililistidesse ja tahvad mu käest miskiseid kooskõlastusi, selmet oma pisiasjad ise kähku ära otsustada :)

söör ütles ...

Mul võttis kah mäkiga harjumine pisut aega, aga selgeks ta lõpuks sai.
Kustutada saad kahe klahviga (ja ei esitata kolm korda küsimust, et kas ma ikka TÕESTI tahan kustutada), msn-i põrkamise keelad ühe hiireklikiga, brauseri aeglast toimimist pole kogenud ja adblock on täitsa olemas. Kuna sul oli asenduspill, siis vast ei viitsinud süübida, mõistetav :o)
Mina igatahes Windowsile tagasi minna ei taha, pigem prooviks järgmiseks võibolla Linuxit.

NeoOffice'i osas nõustun, on teine 'na äbarik neh. Pidavat nüüd ka vingem programm olemas olema, aga minu vajadused katab olemasolev enamvähem ära, nii et ei hakka uuega riskima.

Eks Mäkihullus on üle piiride läinud küll, aga kasutajasõbralikkuselt ja -lihtsuselt pean seda Aknamajandusest siiski paremaks.