reede, 2. juuli 2010

Ennustus: 2012. aastal maksab .ee domeen 600-700 kr/a

Miks ma nii arvan?

Eesti Interneti Sihtasutuse väitel on praegune tasu, 285 kr/a, rangelt kulupõhine, ehk siis selle kokkurehkendamiseks on võetud EIS-i aastased kulud ning jagatud need võrdselt kõigi ~70 000 .ee domeeniomaniku vahel.

No mina küll ei usu, et kui üks sihtasutus suudab aastas 20 milli sirgeks lüüa, siis järgmisel aastal ta seda ühtäkki enam ei suuda. Kuid kas aasta pärast on meil veel 70 000 .ee uhket omanikku, kelle vahel seda kulu jagada? Kahtlen sügavalt.

Esiteks paneb oma pillid kotti lõviosa 12 000-st pri.ee omanikust (sealhulgas ka mina), sest mille kuradi pärast pidada endal sihukest tobedat, alandavat ja lisaks veel võõrkeelse lühendiga domeenirisu ja maksta selle eest veel pealegi 300 krooni kopikatega? Omanimeline domeen ilma selle lollaka .pri lisandita on iga kell parem, kuid tolle paarisaja krooni eest, mis .eu .ee-st odavam on, saab endale lubada juba päris mitu õlut. Ja kui nüüd meelde tuletada, siis lombitaguste hostijate juures saab lisaks kohalikust oluliselt odavamale hostingule ka .com-lõpulise domeeni suisa kauba peale.

Ettevõtted ning riigi- ja avalik-õiguslikud asutused jäävad muidugi .ee-sse edasi tiksuma, kuid ka nende hulgas on päris palju niisuguseid, kes ilmselt oma "igaks juhuks" registreeritud domeenide nimekirja üle vaatavad ning seal omad korrektiivid teevad. Ja ma kahtlustan, et mitte suuurenemise suunas.

Siis on meil veel kari MTÜ-sid ja sõpruskondi, kes võib-olla isegi saaksid nõutava summa kokku, aga on ehk võib-olla juba laialigi läinud või siis otsivad ettekäänet odavamasse veebimajutusse ülekolimiseks.

Ja miks mulle tundub, et laialdast spekuleerimist .ee domeeninimedega ei tule? Ainus sihtgrupp oleks kohapeal äri ajavad rahvusvahelised korporatsioonid, kuid neil on kardetavasti siinne domeen juba ammu regatud ja statistikas kirjas. Ülejäänutel aga on mingist .ee-st sügavalt  pohlad, isegi kui kodanik Virgo Kruve seal nende nime all porri näitama hakkab.

Kokkuvõtlikult ennustan, et aasta pärast võib .ee domeene olla senisest poole vähem, kuna aga EIS-i kulud jäävad samaks (tõenäolisemalt aga isegi paisuvad), siis tulebki nullijäämiseks aastatasu tõsta.

Aga äkki teeks hoopis odavama aastatasu, et rohkem kasutajaid kokku meelitada, ja jätaks pri.ee üldse maksuta, et algajad veebitreialid või startivad väikeettevõtted seal kätt harjutada saaks ja tulevikus endale juba mõned tasulised .ee domeenid registreeriks? Eiei, see ei ole ju EIS-i põhikirja järgi võimalik ja pealegi läheks karjuvasse vastuollu kohalike äritavadega - kui käive langeb, tuleb tõsta hinda, korvamaks saamata jäänud tulu.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kiidan heaks, järeldus tundub ka minule kõige tõenäolisemalt realiseeruvana. Kui .eu lubab ka täppidega tähti ja maksab vähemalt 3 korda vähem, siis milleks olla patrioot? Sama asi ka geneeriliste domeenidega, mis jäävad samuti 100 krooni ringi.
Olen praegu kontaktiks umbes tosinale domeenile aga arvan, et neist vähemalt 30 % saab üle viidud .eu peale. Kui nad raha ikka tagasi ei tooda, siis ei pole põhjust ka sellist kõrget hinda maksta. Näiteks läti .lv maksab 10,5 € ehk umbes 170 EEK, rootslaste .se umbes 230 krooni ja taanlaste .dk 45 DDK või 95 EEK.
Kuna jälle viidati minuga seoses domeenile, millele ma sisu ei teinud vaid linkisin selle ühte teise kohta, siis kirevase päralt, tuleb ikka neile domeenidele üks asjakohane sisu teha, sest siis oleks levivatel arvamustel ka põhjendust. Ma ei ole muidugi kindel, kas isamaalased rõõmustaksid oma pedofiil hansoni, pornostaar bellonova, talebani võitleja rebase, nurka urineerija niitsoo, bordelli kundest kirikuisa Hallaste tegevuste peale.

Anonüümne ütles ...

Vaata ka http://sisalik.dragon.ee/pikett/ - pri.ee priiks!

dr Baarmän ütles ...

Ma kardan, et tasuta pri.ee-st ei saa enne asja, kui reaalsus EIS-ile haamriga pähe koputab :(