reede, 7. detsember 2012

Viimase hetke valimisnõuanne

Tõesti, käes on see hetk, mil igaüks meist peab tegema oma valiku.
Ja erinevalt Riigikogu või kohaliku omavalitsuse valimistest on nüüd kaalul täiesti isiklik ja konkreetne rahakott. Kui ilma poliitikuteta ehk veel kuidagi saab, siis ilma elektrita ei saa tänapäeval enam keegi läbi.

Niisiis, mida teha? Kuidas toimida nii, et oleks õige ja hiljem poleks piinavalt valus?

1. Ära usu nende juttu, kes räägivad, et vahet pole, millise paketi valid, nagunii saad võita või kaotada ainult viis eurot aastas. Rääkijatele endile pole see muidugi isegi mitte kommiraha, aga selles Eestis, kus meie teiega elame, saab viie euro eest täitsa mitu õlut.

2. Vali keda tahad, peaasi, et mitte Eesti Energiat. Meie riiklik elektrimonopol võib küll ajada ilusat PR-juttu, kuid fakt on see, et eratarbijad annavad neile kõigest 5% käibest. Vastavas proportsioonis on ka nende tahtmine sinu tahtmistega arvestada, sinu soovidele vastu tulla ja sulle tõsiselt soodsaid pakkumisi teha.

3. Isegi kui EE peaks sulle väga hea pakkumise tegema, on küsimus põhimõttes - kui senised kliendid lambakarjana nende rüppe jooksevad, koheldaksegi neid kui lambakarja. Koos pügamisega.

4. Kas börsipõhine või fikseeritud hind? Teisel juhul oleksid riskid justkui rohkem maandatud, kuid küsi endalt, KELLE riskid sellega õieti maandatakse? Vihje: need ei ole teps mitte sinu riskid, kulla tarbija.

5. Ära usu hülgemöla, et mida pikemaks ajaks sa hinna fikseerid, seda soodsamaks see sulle kujuneb. Vaata eelmist punkti.

6. Ära, kurat, jää üldteenuse tarbijaks! Vaata kõiki eelnevaid punkte.

7. Don't panic! Maailmalõpp saabub 21-sel, mitte 10ndal ning kui sa miskipärast molutama jää, saad kuu aja pärast uuesti valida.

2 kommentaari:

Liis ütles ...

http://www.epl.ee/news/arvamus/andrus-kivirahk-vanurite-paevakodu.d?id=65377824

Mad Max ütles ...

Punkt 4-le võiks veel lisada sellise täienduse korduma kippuvate küsimuste artiklist:


Kas fikseeritud hinnapaketi hind võib siiski muutuda?

Jah. Kui elektri börsihind peaks kasvama tasemeni, mida elektrimüüjad pole osanud oma riskikalkulatsioonides ette näha, on neil enamasti õigus tõsta ka fikseeritud pakettide elektrihinda. Nad peavad sellest kliendile kuu aega ette teatama ning kliendil on loomulikult vabadus valida sel juhul endale mõni muu pakett või müüja.