kolmapäev, 21. mai 2008

Pankuritele tehakse irmsasti liiga

Sven Kunsing SEB Varahaldusest on tige, et riik üritab toppida oma karvaseid käsa pankurite tasku ja mõne protsendipunkti võrra kärpida pensionifondide valitsemistasusid.
Ega midagi, vaatame siis, kuidas elab minu III pensionisammas sealsamas SEB-s:
Ehk siis aasta jooksul sisse makstud 3600-st kroonist on teenustasudeks kulunud vaid nii vähe kui 1555.20 krooni. Ehk siis umbes täpselt 43,2%.
Pensionikindlustuse hinnakiri on SEB kodukale suht kavalalt ära peidetud, kuid seda lugedes selgub, et ehkki SEB garanteerib mulle 4% tootlust aastas, kasseerivad nad minult iga kuu 0,12%. Ja seda mitte sissemakstava summa, vaid kogu kindlustussumma pealt! Mis tähendab, et kergesse plussi jõuan ma oma vabatahtliku kogumispensioniga täpselt kaks aastat enne pensionilejäämist. Kui ma aga peaksin nüüd tahtma seda jama ära lõpetada, maksaksin 10 prossa väljastustasu ning lisaks tuleks kinni plekkida ka kogu tulumaks, millelt ma kui kogumispensioniga liitunu kõik need aastad soodustust sain...
Nii et lugege peenikest kirja, kodanikud, ja igaks juhuks hoidke ka taskukalkulaator käepärast, enne kui te millelegi alla kirjutama hakkate! Mind see omal ajal ei päästnud, sest hinnakirja lepingu küljes ei ole ning lepingu pähemäärinud maakler mulle valitsemistasudest mõistagi ei kõssanud.
Järgmisele tädile, kes mulle veel mingeid pensionitooteid müüa üritas, ütlesin juba suht sitasti. Seepeale koristati SEB kodukalt minu pensionifondi seisu näitavalt lehekülelt vähemalt miinusmärki näitavad tootlusnumbrid ära :)

4 kommentaari:

Offf ütles ...

Noh, minul on ka see seebipanga kogumiskindlustus, kuid minul on ta just ELU- ja tervisekindlustuse p2rast. Nad tuleb vist siiski P*SSE saata. Nimelt uurisin ma Hansa ja SEB elukindlustuste tyyptingimusi ja avastasin v2ikese kuid vastiku "konksu" SEB tingimustes. Kui Hansa Elukindlustus nimelt ei korva _kroonilisest alkoholismist_ tekkinud probleeme, siis SEBi v2rdjad ei korva mistahes joobes juhtunud 6nnetust. No mida fakki!! See on ju idiootsus kuubis. Esiteks on just joomase peaga 6nnetusse sattumise t6en2sus KORDADES suurem. No kaine inimesega enamasti ei juhtu mitte midagi. Teiseks - EESTIS, kus enamik keskmisi eestlasi on 88p2evas umbes 8 tundi kerges vines (aeg t88p2eva l6pust kuni magamaminekuni, [karmimad kaadrid alustavad tavaliselt juba varem), aga neil enmasti eluk-indlustust ei ole]) ja n2ddalavahetuseti korralikult auru all on selliste "tingimuste" kohta yks lihtne s6na -- TYNG!
Meie kultuurikontekstis on normaalne eeldada on vabal ajal inimene _ei ole kaine_. Mitte et ta purjus oleks, aga selline pisike paar 6lli v. v2ike vein on ikka sees. V2hemalt on Hansapanda asjast 6igesti aru saanud ja eks ma sinna kolingi.

dr Baarmän ütles ...

Mul õnneks elukindlustust ega sellest tulenevat joomiskeeldu ei ole, muidu oleksin omadega veelgi rohkem p**ses.

Offf ütles ...

Oot missa ajad. See nn. III sammas ongi ju elukindlustusega kogumiskindlustus. Mulle m22riti siis p2he kui l2ksin elukindlustus tegema, et v6tke see, et siis kogute ka natuke. Paljud inimesed saavad asjast valesti aru (ja SEB on seda vale arusaama kogu aeg pushinud) et see on mingi pensionitoode. Ei ole! III sammas on _eelk6ige_ elukindlustus ja lisaboonusena toimub ka natuke kogumist.

dr Baarmän ütles ...

Äkää. See siiski puhtalt pensionikindlustus, muidu ei lubaks riik seda tulumaksust maha arvata. Uurisin toda elukindlustuse varianti kaa, aga põlgasin liiga kalliks :)