pühapäev, 16. november 2008

Nööktrell


Aasta oli siis 1994, kolisin uude elamisse ja eks seal olnud ikka vaja mõni auk puurida. Soetasin elektritrelli, Made in Latvia, kirjade järgi löökfunktsioon sisse ehitatud ja puha. Lätlaste kättemaksurelv osutus hämmastavalt visaks ning kui paar kuud tagasi poleks kiirusepiiraja üles öelnud, jändaksin selle risuga võibolla tänase päevani. Kuna aga parasjagu ka akutrell otsustas töölepingu üles öelda, haarasin Maximast kõige odavama kättepuutuva hiina eletritrelli - vähemalt hea kruvisid seina keerata.
Täna tekkis siis selline olukord, et seina sisse oli vaja umbes 50 auku juurde lasta. Kuna muud polnud võtta, siis haarasin ülalmainitud hiina ime ja asusin kannatlikult puurima.
Esimesed kaks auku läksid nii, nagu ma lätlasega olin harjunud - suure undamise ja vajutamisega ning maru aeglaselt. Puuri jahutades märkasin trelli seljal nuppu, mis kirjade järgi pidanuks löögifunktsiooni sisse lülitama, ning kuna kaotada polnud nagunii midagi, lükkasin selle vajalikku asendisse. Edasine, nagu öeldakse, on juba ajalugu - 50 auku, mille tekitamiseks ma olin tagasihoidlikult varunud terve päeva, olid valmis vähem kui tunniga!
Jah, ma tean küll, et on olemas seoksed kaubamärgid nagu Bosch, Metabo, Ryobi ja need teised, aga kuna ma tõesti ei remondi mujal kui omas kodus, polnud mul senimaani aimu, kuidas üks normaalne tööriist peaks käituma. Raisk. Kusjuures see 14 aastat mind nöökinud lätlane on hiinlasest veel oma kolm korda raskem ka :(
Aga seda ma ütlen, et kui kohalikud jotad mu järgmine kord välja vihastavad, jätan tolle vana trelli kuhugi niimoodi ripakile, et keegi neist "vana hea veneaegse tööriista" sisse vehiks ja ise ka sellega näguripäevi näeks :p

4 kommentaari:

Offf ütles ...

Sa oled ikka kangelane! Mina, vastupidi, olen seda meelt, et just meistrimees oskab ka nyri sae, k6bera peitli ja vasku k2e haamriga t88d teha. Mina, kobak2pp nagu ma olen, pean ostma justnimelt Makita, Boschi ja Metabo t88riistu. Kusjuures hea riistaga ON v6imalik kehvapoolseid oskusi kompenseerida. Lisaks on korraliku riistaga tykk maad m6nusam t88d teha.

dr Baarmän ütles ...

Sul on muidugi tuline õigus. Ideaalmaailmas käiks see kõik veel nii, et ma lihtsalt näitan näpuga, mida ja kuskohta mul vaja on, laon vastavale asjapulgale klotsi peo peale ning kolin lihtsalt uude elamisse sisse.
Aga meie sinuga oleme ju elu näinud mehed ja teame küll, kuidas meistrimeeste saadavuse ning võtmed-kätte viimistlustasemega IRL lood on.
Eks neid korralikke riistu muidugi vaikselt kogune ka. Kui remondi ükskord valmis saan, on kvalifikatsioon tõenmäoliselt juba selline, et võin mõne teise õnnetu uusasuka närve tema oma raha eest keerama minna :)

Anonüümne ütles ...

See sul pildil olev riist ei ole puur/trell vaid on kasside kaasaskandmise kaadervärk. Tropimoodi asi käib suhu ja teravama otsaga tagumenti.

dr Baarmän ütles ...

Äkää. See on veel vana hea tsaariaegne oherdi, mida muidugi võis tarvitada ka sinu kirjeldatud otstarbel. Egas tollal ju rauda raisata olnud, üks kaadervärk pidi korraga mitu tööd ära tegema. Sesmõttes täiuslikeim riistapuu on muidugi tellitav mutrivõti - selle ja joptvõimati abil ehitab oskaja mees terve aurumassina valmis :)