pühapäev, 23. märts 2008

dr Baarmäni suur viirustõrjetest

Ja siit ta tuleb, doktor Baarmäni suur viirustõrjetest, 100% subjektiivne, 50% vähem fakte ;) Testimisel on kasutatud Prantsuse Sõltumatu Laboratooriumi patenteeritud metoodikat.
Võistlustulle asusid 12 maailma parimat viirustõrjelahendust (ok, tegelt lihtsalt need, mida ma läbi proovida viitsisin), muljed on (suvalises järjekorras) sellised:

1. McAfee. Ei tahtnud hästi installeerudagi. Viiruseid ka üles ei leidnud, küll aga kustutas ilma luba küsimata paar vajalikku faili. Saast.

2. ClamWin. Tasuta, vabavara, kiire ja asjalik, sai kätte kaks viirust. Jama, et reaalajas kontrollib ainult postkasti, masina skännimiseks peab käsitsi käima lükkama. Parem ikka kui mitte midagi.

3. AVG. Kah tasuta, selle kohta üllatavalt asjalik, testmasinas püüdis kolm viirust kinni.

4. Avast! Ka tasuta. Seni pole midagi avastanud, võib-olla pole ka midagi avastada olnud.

5. TrendMicro. Päris hea, vähemalt niikaua, kuni trial kestis. Blokeerib osa IE funktsioone, ei salli minut.ee-d

6. Kaspersky. Ressursikasutus oli normaalne, eestikeelne kasutajaliides. Andis õige mitu valehäiret. Arvutist lendas välja sellepärast, et mängis rootkitti.

7. BitDefender. Tore oli see, et pistis kisama ka siis, kui mõnelt veebilehelt pahatahtliku skripti leidis. Ei meeldinud, et kippus ise faile kustutama, samas oleks seda vist kusagilt tuunida saanud.

8. Norton. Keeras mul arvuti seaded tuksi, lülitas tulemüüri välja ja tagatipuks kustutas kaks olulist faili ära (need ei olnud viirused!). Eestikeelset kasutajaliidest ei ole ega tule (kohaliku edasimüüja aastatagune kinnitus).

9. Webroot. Saast, kommentaarideta.

10. Prevx. Hypponeni kolmas soovitus pärast NOD32-te. Tundus, et on päris tubli, minu jaoks ei sobinud, et kippus minu eest liiga palju ise ära otsustama. Samas tavakasutajale ju hea variant.

11. NOD32. Hypponeni esimene soovitus päras oma firma toodet. Sellest ei saanud arugi, et ta arvutis toimetab, samas statistika järgi on pahavara püüdmisel väga tubli.

12. F-Secure. Väga hea tarkvara, hiiri, ptüi, viiruseid püüab ka väga hästi. Tekitas nostalgialaksu: pärast paigaldamist tundus, et aasta on jälle 1996 ja arvutiks Pentium 120. Tulemüüri lülitas, tõbras, ka välja, ega lasknud mul mobiilse interneti ühendust kinni panna, väites, et miskine pahavara üritab muuta sissehelistamisteenuse seadeid. Kahe päeva jooksul läks arvuti siiski tunduvalt kiiremaks, väljalülitamisega oli ka mingi kamm, ükskord oleksingi veel töötava arvuti kotti pistnud…

Oma isiklikku või ettevõtte arvutisse soovitab dr Baarmän selliseid tõrjujaid:
1. NOD32 - raha eest parim
2. AVG - tasuta tõrjujatest parim
3. TrendMicro - sobib suurde firmasse, kus laisk adminn ja palju lolle kasutajaid
4. Prevx - sobib firmasse, kus üldse adminni ei ole
5. F-Secure - töötab väga hästi firmas, kus raha ja ressursse kokku ei hoita.

3 kommentaari:

Offf ütles ...

Sinu test ei n2ita mitte midagi muud, kui seda, et McAfee vaikseaded on saastad. Kui ajudeta idioot seda next-next meetodil paigaldab, siis ei saagi tulemus eriti hea olla.
Nii NAV kui McAfee on peamiselt ettevõtetele orienteeritud tõrjujad. Miskipärast, mina ka ei tea miks, lähevad sedasorti tarkvarad p*sse kui neile mingi l6ppkasutaja idiootlik-v2rviline liides juurde poogitakse ja neist desktopitoode tehakse.
Proovi parem NAV CE ja McAfee Enterprise Edition kliente -- hoopis teine tera. Lihtne selge ja loogiline kasutajaliides, t88tab hästi, ressursse ei õgi. NB! Väga OLULINE - paigaldamisel vaata, et sa tingimata paned nad peale "stand alone" rezhiimis, vastasel korral v6ib juhtuda, et mõni huviline, kellel on selle riistapuu keskhalduskonsool masinas "ownib" sinuviiruset6rje 2ra.
FSecure puhul ei j22 yle muud kui nõustuda -- r2me koletis, aeglane nagu 7 ikaldust.

dr Baarmän ütles ...

Sorri, Offf, testis jäi märkimata, et kasutasingi Mcafee Enterprise versiooni.No ei saa ma selle mäkahviga läbi, paistab, et keemiad ei sobi :)
NAV CE-d pole proovinud, tõmbasin korraks peale Internet Security 2008 ning installisin kohe jälle maha.
Kusjuures pole see F-Secure nii hull midagi, möllab niikaua, kuni su süsteemi üksipulgi läbi on raputanud, ja rahuneb siis maha. Üle-üle-eelmises töökohas oli keskhallatav f-secure ja sai hakkama küll, isegi graafikatöötlust ja küljendamist lasi teha.
Küll aga ei istu mulle suhtumine, mida f-secure, trendmicro ja mõned teised näivad viljelevat: "sina, loll tavakasutaja, mine joo nüüd kohvi ja loe ajalehti, sel ajal kui Tark Viirusetõrje oma Tähtsat Toimetust toimetab - ega me sul samal ajal midagi muud nagunii teha ei lase :p") Arvuti on ikka selleks, et tööd teha, plogisid lugeda ja porri vahtida ning loomulikult ajab vihale, kui miskine muu rakendus selle aja ära sööb.

dr Baarmän ütles ...

Mcafee interfeisile ja toimimispõhimõtetele võib ju nii mõndagi andeks anda, aga kui ta isegi viiruseid üles ei leia, siis pole taga ju suurt miskit peale hakata. Testitud, paraku :(